RIJSTIJLTELEMATICA

 

  • International Security Partners / Beroeps Opleidingen Verkeersveiligheid
  • Team Swanborn

 

Op verzoek van Verzekeraar Interpolis, heeft Tim Swanborn onderzoek gedaan naar rijstijltelematica om bijvoorbeeld Touringcar chauffeurs en chauffeurs van vloeistoffen te trainen en te coachen in de krachten die werken op een voertuig in beweging. Hiervoor moest Tim teruggaan naar de periode dat hij bij ISP / BOV werkzaam was en hij voor oliemaatschappijen ESSO en Shell (toen nog eigen transporteurs nu Schenk) tankauto chauffeurs rijtrainingen verzorgden. Wij waren toen door ESSO in contact gebracht met een Belgische rijopleider die een unieke wijze van het in een diagram weergeven van centrifugaal, rem en acceleratie krachten had bedacht, de Zandvlek. Zij gebruikte dit naast trainingen voor tankauto chauffeurs, buschauffeurs van De Lijn en voor personen die in België een rijontzegging hadden gekregen en verplicht een rijveiligheidstraining moesten volgen. De kracht van het systeem de “Zandvlek” is dat iedere bestuurder / chauffeur het getoonde diagram in één keer begrijpt en direct weet waar zijn verbeteringen liggen. Tweede grote voordeel is dat het systeem niet reageert op excessen maar op structurele fouten in bediening, gekozen snelheden en ideale lijnen, waardoor ook bij lage snelheden wordt aangetoond dat de bestuurder op grenzen rijdt.  

 

Er is op dit moment een overdaad aan rijstijltelematica af fabriek en bij bijna iedere toeleverancier van bijvoorbeeld route navigatie en/of planning software. GEEN van deze systemen is in staat om op chauffeursniveau diagrammen te ontwikkelen, waardoor een chauffeur deze zelf ook direct kan verbeteren. GEEN systeem geeft een begrijpelijk inzicht in centrifugaal krachten. Het Zandvlek systeem is te gebruiken als data recorder in het voertuig, maar ook als instructie tool waarbij berijders direct uitleg en coaching ontvangen over hun rijstijl en dan niet subjectief naar de mening van de instructeur, maar objectief elektronisch gemeten!

 

Stan Swanborn, zoon van Tim Swanborn, is op dit onderwerp afgestudeerd aan de Windesheim Hogeschool te Zwolle. Hiermee hebben zij naast de absoluut vereiste rijvaardigheidskennis ook de software technische kennis om rijstijltelematica te ontwikkelen en/of toe te voegen aan bestaande systemen.  

 

 

  • Datarecorder, coaching van rijgedrag, zeer begrijpelijke “Zandvlek” diagram, plaatsbepaling, trip data, snelheid, in eigen portal en/of app.
  • Rijinstructie tool (tablet) mobiel in alle voertuigen te gebruiken met “Zandvlek” diagram, uitgerust met camera op de weg en de bestuurder.